8.5.07

Sotarpojken

Jag har länge sagt att serieromanen är den litteraturform som har störst chans att växa i Sverige. Inte bara därför att det i dag säljs obefintliga upplagor, utan också för att det finns väldigt mycket material utanför landets gränser som ännu inte publicerats.
Att det sedan är en serieform som det skulle vara ganska lätt att ge ut redan i dag, även av icke-seriepublicerande förlag, gör det inte svårare för serieromanen att växa.
Utanför serieförlagen har det gjorts några lyckade försök, till exempel med Art Spiegelmans Maus och Johanna Rubin Drangers serieberättelser. Men ännu har man inte sett kraften hos mediet.
Därför blev jag glad när jag fick Sotarpojken för bedömning av BTJ. Såhär löd recensionen:

Det är på Tiden det kommer en bildroman från annat håll än serieförlagen. Att det blev just klassikern Sotarpojken med härliga illustrationer gjorda på skrapkartong överraskade positivt.
Sotarpojken utspelar sig på 1800-talet och handlar om den fattige, schweiziske bondsonen Giorgio, som ”hyrs” ut i ett halvår för att sota skorstenar i Milano.
Hälsan påverkas av skorstenarnas sot, pojkens näringsfattiga diet och dåliga klädsel. Berättelsen går mot undergång och Giorgios bästa vän stryker med innan han själv träffar läkaren som räddar hans liv. Inspirerad av denne positive vuxengestalt flyr Giorgio och tre av hans kamrater tillbaka till Schweiz, där livet vänder.
Det här är alltså inte en bilderbok och inte heller någon prosatext som dekoreras med bilder. Eller är det kanske tvärtom? Illustrationerna förtydligar ibland berättelsen likt bilderbokens bilder och ibland har de funktionen som dekoration till romantexten. Men oftast sker text- och bildberättandet genom en interaktion som ligger serieromanen nära.

Titel: Sotarpojken Författare: Lisa Tetzner och Hannes Binder. Antal sidor: 144 Förlag: Tiden

Förlaget Tiden kallar den alltså för en bildroman, även om den i sin struktur påminner mycket om till exempel Will Eisners senare verk.
Förhoppningsvis kan termen "serieroman" arbetas in för att till slut bli allenarådande på området.

Inga kommentarer: