22.4.07

Min ungdoms seriehjälte

I min roll som lektör för BTJ* får jag då och då böcker att recensera för deras sambindningslista. Dessa recensioner är sedan underlag för vad biblioteken köper in. Och eftersom andra än min familj numera hittat till denna min blogg, så tänkte jag hädanefter lägga ut de en mer personlig reflektion baserad på dessa recensioner.

Att det, denna första gång, blev Lucky Luke är en händelse som kan ses som en tanke. Lucky Luke var nämligen den serien som tog mig vidare i mitt serieläsande. Från Bamse, Kalle Anka och kärleksserietidningar till Ratte och Horst Schröders vuxenseriesatsningar.
Visst fanns det andra serier än Lucky Luke. Asterix och Tintin läste jag på biblioteken, medan jag försökte peppa brorsan att köpa Spirou-albumen så att denna serie åtminstone skulle finnas hemma. Jag hade inte råd att köpa allt. I dag har jag förstås mer än kompletta samlingar av dessa serier.
Men någonstans var det ändå Lucky Luke som blev nummer 1 för mig och det första albumet var Apachekylftan.

Såhär lyder recensionen:
Lucky Luke är seriehistoria. Både på kontinenten och i Sverige. Här var den under 1970- och 1980-talen en av de fyra komiska äventyrsserier (jämte Asterix, Spirou och Tintin) som breddade det svenska serieutbudet, som dittills framförallt varit amerikanskt. Därför är förlagets satsning på denna kronologiskt samlande bokserien värdefull.
Nu har man kommit fram till åren 1980–1982, där de tre första äventyren utan Goscinny som författare (sånär som på seriens inledande år, då seriens skapare och tecknare Morris själv stod för författandet), presenteras. Goscinny var en extraordinär serieförfattare, som visste hur man berättade en historia på flera plan. Att axla hans mantel kan inte ha varit lätt. Icke desto mindre har författarna som skrivit de här samlade äventyren gjort ett gott hantverk.
Inte bara för att man känner Goscinnys närvaro i dessa manus, utan för att man samtidigt lyckats göra något eget av serien utan att tulla på dess kännemärken.

Titel: Lucky Luke 1980–1982 Förlag: Egmont Kärnan (Ja, jag vet att de inte använder sin hemsida särskilt väl, men kanske går det att hitta fram till den här boken ändå.)

*Enkelt förklarat är Bibliotekstjänst (BTJ) en slags återförsäljare av film, litteratur och musik till biblioteken.

Inga kommentarer: