Jag har varit på
Bok och Biblioteksmässan nästan varje år sedan 1987 (1988 är undantaget, då jag blev sjuk strax innan) och nästan lika många gånger har jag arbetat i någon monter: Serieakademien/Seriefrämjandet; Optimal; Jemi och Egmont (här är 2001 och 2002 undantagen). Men i år kände jag mig friare, eller så fri man kan känna sig i knökfulla gångar, än tidigare år. Och då jobbade jag ändå när jag var där.
Vi åkte ned till Göteborg redan på onsdagen, jag och chefen, för att hinna bevista Pressnatta. På tåget uppdagades det att han missat att skriva ut bokningsbekräftelsen från hotellet – vi visste alltså inte riktigt var vi skulle. Jag hade gjort bokningen i hans namn ch hade en svag aning om vart det var, men på inget av de hotell jag ringde kunde man hitta oss i liggaren. För detta ändamål krävdes kredkortsnummer eller bokningsnummer. Namnet räckte alltså inte långt, vilket jag tycker var riktigt dåligt.
Nåja, vår AD hjälpte oss att leta upp hotell och bokningsnummer i chefens mejlbox så där blev vi lugnade.
Till nästa problem dök upp. Vår DN-redaktör ringde och berättade att hennes nye anagramkonstruktör misslyckats med sitt uppdrag och att hon behövde ett nytt senast under morgondagen och ytterligare tre efter helgen. Vi tog lite övermodigt på oss uppdraget och spenderade sedan fyra timmar framför datorn på hotellet, i sällskap med varsina två pilsner, innan vi var klara med det mest akuta uppdraget.
Av Pressnatta blev det intet för vår del. Istället en sen middag på Lipp vid halvtolvsnåret.
Under torsdagen och fredagen var det ganska skönt att gå på mässan. En del minglande med människor man mer eller mindre kommer i kontakt med via jobbet, några seminarier och en hel del kollande i olika facklitterära montrar.
Stor besvikelse blev det när vi upptäckte Svenska akademiens nya SAOL. Denna utgivning sker på CD och verkar ha alla möjligheter till sökningar våra redaktörer behöver. Liksom i en ordbok kan du söka på början och slut av ord och få fram samtliga möjligheter. En fantastisk utgivning, helt enkelt. Besvikelsen bestod i att den enbart är gjord för PC-miljö – inte Mac! Hur tänker man när man gör en dylik utgivning och helt nonchalerar att en stor kundgrupp – den svenska mediabranschen – till större del arbetar i Mac-miljö!? "Jo, men det går att öppna i programmet Parallell i Mac", sa man försiktigt i montern. Visst, men då krävs Intel-processorer och det har inte alla Mac:ar i dag! Ja, jösses!
På fredagen åkte chefen hem och jag flyttade över till Ewys hotell. Hon var där med jobber och för bara en hundralapp extra per natt fick vi jag frukost och en säng på hennes rum.
Bokmässan innebär också att man får träffa folket från seriebranschen också. Det är här det händer, på flera nivåer. Och som vanligt var det kul med alla välbekanta ansikten, även om jag missade några stycken.
Jag fick också mer tid att träffa min kompis från Journalisthögskoleåren, Mikael Thö, i år. Han har fått ut två ungdomsböcker på Wahlströms. I en serie om minst fem ska bokserien
Bollkänsla komma ut. När jag fick höra talas om det här blev jag lite sugen själv. Tänk att få ut en bok i Wahlströms ungdomsserie, med tygrygg och allt. Nästan som när andra bekanta har gjort Pixi-böcker.
Nu visade det sig att man har slopat tygryggen. Men lite sugen på att få ut något skönitterärt är jag ändå. Kul för Mikael Thö. Och kul för mig – som på det här sättet fick fika i VIP-loungen ett par gånger. Mycket bättre än presskaffet.
Självklart köpte jag böckerna och återkommer om dem efter att jag haft högläsning för barnen.
Det blir alltid lite blött på kvällarna under mässan, och det här året var lördagen värst. Vi hittade
The flying barrel, en schysst pub nära Avenyn (jag undrar om den låg där när jag bodde i Götet) med hur mycket öl som helst. Vi var bara tvungna att pröva många sorter. Jag har nog aldrig varit med om att så många har druckit av varandras glas tidigare. På en här puben passade jag också på att demonstrera samtliga danser som kunde ses veckan innan på min 40-årsmiddag.
Dansen filmades, så vi får väl se om det läggs ut någonstans. Kanske på en blogg nära dig… Knappast!
PS. Jag upptäckte också en avgörande skillnad mellan Camilla Läckbergs första och andra deckare. Den första är utgiven på den lilla
Warne förlag i Partille och där kan jag tänka mig att man inte har samma möjligheter till redigerande redaktörer, etc. DS.