16.10.07

Fienden inom Jan Guillou


Handlingen i Fienden inom oss tilldrar sig i ett nutida Sverige några år efter Tjuvarnas marknad, vilket alltså är i dag. För ge sin syn på samhället använder sig Jan Guillou av samma persongalleri som i den tidigare romanen.
Eller roman, förresten. Visst är det här en roman, men precis som med Tjuvarnas marknad är samhällskildringen den stora behållningen. Den här gången handlar det om Säkerhetspolisen – som Guillou har ett särskilt ont öga till – och västvärldens terroristhot, vars lokala centra ligger i Kålsta utanför Stockholm.
Långt mer än i Guillous berättelser kring agenten Hamilton passar han alltså även i de här böckerna på att ge sin förklaring till hur samhället funkar och är funtat. Skildringar levereras oftast ur ett ironiskt perspektiv, och gör därför sällan berättandet varken trist eller tunggrodd. I Fienden inom oss gång ger han sig dock in i snåriga förklaringar kring lagtexters betydelser; hur medier och myndigheter fungerar och mer än en gång tuggar han det för länge. Det verkar som att Guillou vill förklara för de som inte ser på samhället så kritiskt; de som är rödnackar med högt ställda fördomar och de som helt enkelt inte förstår vad som pågår bakom rubrikerna. Samtidigt får man känslan av att han vill ge igen och passar på att ge framförallt Säkerhetspolisen några råsopar. Men även om det här är Guillous "sanning", så är det förstås ett plus för varje läsare han lyckas öppna ögonen på.
Några longörer är det dock aldrig fråga om och därför hinner dessa passager heller aldrig störa läsningen. Som samhällskritisk roman är det här underhållande läsning, även om jag tycker att Tjuvarnas marknad var bättre – för att inte tala om Madame Terror.

Jag kan inte annat än att gilla det sätt på vilket Jan Guillou använder sig av sina personer från tidigare och andra berättelser. Förutom att personer naturligt följt med sedan Tjuvarnas marknad, finns det även andra refenspunkter för dem. Erik Ponti har väl varit med i nästan alla Guillus romaner (Arn-sviten oräknad); huvudprsonens make Pierre var med redan i Ondskan; Anna Holt är en tevefigur av Guillou och Leif G W Persson. Dessutom dyker Liza Marklunds journalist Annika Bengtzon upp, om än så kort.

Titel Fienden inom oss Författare Jan Guillou Förlag Piratförlaget

Inga kommentarer: